"Tocmai s-a semnat, e galagie, dar de maine incepem munca", a sintetizat ieri, prin telefon, directorul Transgaz Ioan Rusu atmosfera din sala de la Ankara in care premierii Romaniei Emil Boc, al Turciei Recep Erdogan, al Bulgariei Serghei Stanisev, al Ungariei Gordon Bajnai si al Austriei Werner Faymann au semnat acordul pentru infiintarea gazoductului Nabucco - o teava de 1,4 m diametru, lunga de 3.300 km, cel mai ambitios proiect european in domeniul energiei.
Romania, care este unul din cei sase actionari ai proiectului prin Transgaz, compania nationala de transporturi de gaze, va detine 16,7% din Nabucco, un procent egal cu cel al celorlalte companii implicate. Este vorba de OMV (Austria), Mol (Ungaria), Botas (Turcia), RWE (Germania) si Bulgarian Energy Holding (Bulgaria). Germania nu este tara de tranzit si nu participa la acord, dar sprijina proiectul.
Traseul romanesc ar putea fi modificat
Proiectul de aproximativ 3.300 de kilometri, care va traversa Turcia si va ajunge pana in Austria, a fost estimat la 7,9 miliarde de euro, iar un calcul proportional arata ca "partea" de investitii a Romaniei, care va construi 460 de kilometri din lungimea conductei va fi de aproximativ 1,1 mld. euro. Rusu nu a confirmat cifra, insa a spus ca traseul conductei ar putea fi usor modificat fata de cel prevazut in studiul de fezabilitate, iar in discutie vor intra si eventuale exproprieri. "Dar toate acestea sunt detalii pe care vom incepe sa le discutam de maine incolo, iar alte informatii precum scaderea pretului la gaze sau beneficii sunt prematur de calculat", a mai spus Rusu. Conducta urmeaza sa intre pe teritoriul Romaniei din Bulgaria, pe sub Dunare, si va fi ingropata, potrivit standardelor internationale. Diametrul conductei va fi de 1,4 metri, spun specialistii.
Cum se impart beneficiile pe hartie
Actionarii Nabucco vor avea la