Este putin probabil ca a doua transa de 1,9 mld. euro din imprumutul de la Fondul Monetar International (FMI) sa mearga in Trezoreria statului, dupa cum vrea Ministerul de Finante. „FMI nu va face acest compromis", spun analistii.
Potrivit unor surse guvernamentale, Ministerul de Finante negociaza cu FMI pentru ca a doua transa a imprumutului, care ar urma sa fie trasa in septembrie, sa nu se duca integral in rezerva valutara a Bancii Nationale, ci sa finanteze direct deficitul bugetar.
Analistii nu vad insa aceasta posibilitate ca fiind una reala.
„Ar fi mai degraba o exceptie de la obiectivul pe care astfel de finantari (de la FMI-n.r.) il au, pentru ca de fapt nu acesta este scopul lor. Iar daca ar fi speranta ca FMI sa faca o astfel de exceptie, va trebui sa demonstram ca am avut o politica bugetara extrem de eficienta. Or, daca ne uitam la ultimele sase luni, va fi destul de greu sa construim o poveste credibila in ceea ce priveste chibzuiala cheltuielilor bugetare", spune Radu Craciun, director de investitii la Eureko.
Deocamdata FMI a virat 5 mld. euro dintr-un total de 12,95 mld. euro pentru ca BNR sa apere cursul si sa relaxeze politica monetara. Astfel, rezerva valutara a BNR a urcat in luna mai cu aceasta suma, pana la 26,85 mld. euro. Uniunea Europeana ar urma sa elibereze luna aceasta circa 1,5 mld. euro dintr-un total de 5 mld. euro pentru finantarea deficitului bugetar.
Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), considera de asemenea ca nu este posibil ca FMI sa accepte finantarea directa a deficitului bugetar. „Nu-mi inchipui cum FMI ar putea sa lase banii de la BNR pentru deficitul bugetar, chiar daca prin finantarea deficitului bugetar indirect aperi si cursul. (...) Statul este prins in clestele acesta al cheltuielilor bugetare si al economiei care nu merge si care nu aduce