O firmă germană s-a instalat la Bata şi face combustibil bio. Tot mai mulţi oameni de afaceri îşi caută mână de lucru ieftină, în satele arădene. O companie germană a amenajat o pepinieră de culturi energetice în localitatea Bata. Nemţii cultivă un hibrid de plop care trebuie crescut în condiţii speciale. „În prima fază au fost aduşi 500.000 de puieţi de plop din Germania, şi se doreşte ca până la sfârşitul verii să se planteze trei milioane de puieţi”, a declarat Ion Micurescu, primarul comunei Bata. Este vorba despre un soi creat în laborator, mai ceva ca o clonă. Pomii hibrid au lemnul asemănător celui de esenţă tare şi cu creştere rapidă. Se cultivă în condiţii riguroase şi au nevoie de multă apă. Iar soluţia e chiar la îndemână - Mureşul curge în apropierea terenului.
După doi ani, aceştia vor fi folosiţi ca butaşi pentru a fi plantaţi în alte locuri, pe alte parcele pregătite în acelaşi mod. După cinci ani de creştere, se recoltează, se toacă, se brichetează. Astfel ia naştere combustibilul sau biomasa pentru centralele termice de producere a energiei termice şi electrice.
Prin constituirea acestei plantaţii, comuna Bata trece printr-un fenomen atipic pentru vremuri de criză: mulţi localnici s-au ales cu locuri de muncă. În plus, după zeci de ani în care abia 20 la sută din terenurile de pe raza localităţii au fost lucrate, acum, datorită acestei investiţii, suprafaţa lucrată s-a mărit considerabil. Veşti bune şi pentru sătenii care nu au prins primul val de angajare la nemţii cu idei bio. Investitorii germani susţin că vor mai crea cel puţin 100 de locuri de muncă în timp.
Fabrică de biodiesel, la Nădlac
O mare parte din producţia de cereale a judeţului va fi înghiţită de o fabrică de biodiesel din Nădlac, carburant care înlocuieşte cu succes motorina. Primarul oraşului Nădlac, Vasile Ciceac, a declarat că la marginea local