Sute de români din Banat au renunţat la casa de pe meleagurile strămoşeşti în favoarea celor din Ungaria, de lângă graniţă. Localităţile ungureşti de la frontieră au fost invadate de bănăţenii care vor să trăiască mai bine, dar mai ieftin. Familia Faur s-a mutat la Dombeghyhaz anul trecut în primăvară. Până atunci au locuit într-un apartament de bloc, în cartierul arădean Micălaca, un apartament de 60 de metri pătraţi. „Nu a fost o decizie asupra căreia am zăbovit îndelung. Fratele meu locuia deja aici”, a povestit Monica Faur, contabilă de meserie.
Soţul ei, Mihai Faur, este inginer şi în urmă cu câţiva ani a suferit un grav accident. „În perioada în care a fost bolnav aveam foarte mulţi vizitatori şi ne înghesuiam cu toţii în acel micuţ apartament de bloc. Şi asta a fost un resort pentru cumpărarea acestei proprietăţii de 4.000 de metri pătraţi în Dombeghyhaz”, a adăugat Monica Faur. Proprietatea din Ungaria i-a costat aproape jumătate din valoarea apartamentului vândut în Arad.
Au „pile” la frontieră
„Eu lucrez la o fabrică din Nădab şi fac naveta zilnic. Durează maxim o oră, dar vameşii deja ne cunosc şi trecem foarte repede vama. Nu sunt deranjat deloc de această navetă”, a povestit şi Mihai Faur. Soţia lui a spus că fiind contabilă nu face naveta zilnic în Arad, dar când merge la trei-patru firme situate în locuri diferite ale oraşului îi ia mai mult decât drumul între Arad-Dombeghyhaz şi retur.
Fiul soţilor Faur este student şi se descurcă singur cu drumul din localitatea ungurească până la universitatea din Arad. Cozmin are maşina lui şi spune că nu face mai mult de 45 de minute până în oraş, la şcoală.
Trai curat şi ieftin
În ceea ce priveşte costurile de întreţinere ale proprietăţii, Monica Faur a declarat că preţurile la utilităţi sunt mai mici decât în România. „Beneficiem de toate utilităţile,