Recensământul agricol este programat abia în 2010, însă primarii maramureşeni au fost chemaţi încă de pe acum pentru a fi informaţi despre ce îi aşteaptă. În plus, toate registrele agricole vor fi „luate la puricat”.
Primarii maramureşeni din localităţile limitrofe municipiului Baia Mare sunt chemaţi azi la „apel” la Prefectura Maramureş. Prezenţa lor este determinată de recensământul agricol ce este programat pentru anul viitor. Instruirile ce demarează azi nu-i vizează doar pe primari, ci şi pe secretarii şi persoanele din cadrul primăriilor ce lucrează cu registrele agricole. Şedinţele de instruire vor continua mâine, 15 iulie - la Târgu Lăpuş, în 16 - la Şomcuta Mare, iar în 17 iulie - la Sighetu Marmaţiei.
Registrele agricole la control!
În perioada iulie-august, reprezentanţii Direcţiei Agricole şi ai Direcţiilor de Statistică Maramureş vor efectua controale la primăriile din judeţ pentru a vedea cum sunt întocmite registrele agricole, iar acolo unde vor găsi nereguli, vor aplica amenzi. La nivel naţional, recensământul general agricol, care va fi efectuat în perioada 2010 - 2011, va costa 116 milioane de lei, cea mai mare parte a sumei urmând să fie asigurată de la bugetul de stat, la care se adaugă fonduri din partea Uniunii Europene, de 16,8 milioane de lei.
Conform normelor Uniunii Europene în domeniul statistic, fiecare stat membru trebuie să efectueze un recensământ general agricol o dată la zece ani. La recensământul general agricol sunt înregistrate toate unităţile agricole, indiferent de tipul de proprietate şi forma de organizare. Aceste date vor permite elaborarea de noi reglementări în politicile guvernamentale în domeniul dezvoltării rurale.