Durata Acordului interguvernamental care priveşte proiectul Nabucco, semnat ieri la Ankara, inclusive de oficialii României, este de 50 de ani, a declarat premierul Emil Boc.
Acordul va intra în vigoare după ce toate statele membre îl vor ratifica, a punctat Boc.
"Intrarea în vigoare este legată de data ratificării de către statele membre a Acordului interguvernamental pe care l-am semnat. Din momentul în care toate statele membre vor ratifica acest Acord, practic el intră în vigoare“, a declarat Boc la sosirea de la Ankara, citat de NewsIn. Potrivit şefului Executivului, data începerii lucrărilor la gazoduct este anul 2011, iar lucrările vor fi finalizate în anul 2014.
Realizarea gazoductului va fi finanţată în proporţie de 70% din credite contractate de compania Nabucco International, iar 30% din fondurile proprii ale companiilor naţionale participante la proiect. Companiile naţionale ar urma să construiască şi să deţină porţiunea de conductă de pe teritoriul statului tranzitat, ceea ce va duce la înfiinţarea de noi locuri de muncă, potrivit lui Boc.
România contribuie cu 417 milioane de euro
„România, prin Transgaz, va asigura cota de finanţare, în jur de 417 milioane de euro, care va fi parte a Transgaz la proiectul Nabucco“, a punctat prim-ministrul.
Acţionarii Nabucco sunt: RWE (Germania), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria) şi Botas (Turcia), care deţin fiecare o participaţie egală de 16,67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC).
Lungimea gazoductului este de aproximativ 3.300 km, având punctul de pornire la graniţa turco-georgiană şi, respectiv, iraniano-turcă, trecând spre Baumgarten prin următoarele secţiuni din ţările partenere: Turcia (2000 km), Bulgaria (400 km), România (460 km), Ungaria (390 km) şi Austria (46 km).