Bancile straine continua sa-si alimenteze filialele locale cu bani pentru a le ajuta sa faca fata cerintelor BNR, capitalul social total pe sistemul bancar urcand cu aproape 600 mil. euro din mai 2008 pana in mai 2009.
La sfarsitul lunii mai, bancile aveau un capital cumulat de circa 14,17 miliarde de lei (3,4 miliarde de euro), in crestere cu 21,5% fata de nivelul din urma cu un an. Suplimentarile de capital au sustinut cresterea fondurilor proprii ale bancilor si care reflecta soliditatea financiara a acestora. In mai, institutiile de credit din Romania aveau fonduri proprii de 27,1 mld. lei (6,46 mld. euro), in crestere cu 14,4% fata de nivelul din mai 2008.
Un nou val de majorari de capital este de asteptat in septembrie, cand potrivit intelegerii dintre BNR, FMI si UE va intra in vigoare pragul minim de 10% pentru solvabilitatea bancilor in conditiile celor doua scenarii de rezistenta la factori de stres.
BCR, cea mai mare banca de pe piata, ar avea nevoie de capital suplimentar in valoare de circa 100 de milioane de euro, dupa cum a admis recent Andreas Treichl, CEO al Erste Group, actionarul majoritar. Conditiile de realizare a operatiunii sunt in curs de negociere cu SIF-urile. Managementul bancii estima din luna mai ca va fi necesara o majorare pentru ca solvabilitatea sa se situeze la peste 10% conform standardelor cerute de BNR.
Alte banci precum BRD sau Raiffeisen au estimat ca nu au nevoie de majorari de capital pentru a se incadra in noile cerinte, chiar si in conditiile de stres prevazute in scenariile rulate de banca centrala.
Bancpost, a opta banca dupa activele de la sfarsitul lui 2008, a recurs in ultimele luni la majorari succesive ale capitalului social pentru a face fata cresterii provizioanelor pentru credite neperformante in conditiile in care a fost in pierdere in trimestrul I. Ultima transa de major