Fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) au obţinut, în primul semestru, un randament mediu ponderat de 7,04%, peste nivelul înregistrat de fondurile de pensii facultative (Pilonul III), de 6,94%, câştigurile fiind realizate în condiţii de risc minim pentru participanţi. "Performanţa pieţei de pensii private din România se dovedeşte din nou remarcabilă, în condiţii foarte dificile în economie şi pe pieţele financiare. Fondurile de pensii din România au rămas în
Fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) au obţinut, în primul semestru, un randament mediu ponderat de 7,04%, peste nivelul înregistrat de fondurile de pensii facultative (Pilonul III), de 6,94%, câştigurile fiind realizate în condiţii de risc minim pentru participanţi.
"Performanţa pieţei de pensii private din România se dovedeşte din nou remarcabilă, în condiţii foarte dificile în economie şi pe pieţele financiare. Fondurile de pensii din România au rămas în prima jumătate a acestui an printre cele mai performante din Europa şi din lume", a declarat, într-un comunicat, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Crinu Andănuţ.
Astfel, fondurile pilonului II au obţinut în ultimul an, din iunie 2008, un randament mediu ponderat de 13,54%, iar media anuală de la lansarea sistemului, în mai 2008, a fost de 12,91%, respectiv de 6,56% real, peste nivelul inflaţiei.
Fondurile de pensii au expuneri de peste 90% pe instrumente financiare cu venit fix şi risc redus, expunerea pe acţiuni şi alte instrumente volatile fiind foarte redusă în primul semestru al acestui an.
Investiţiile fondurilor de pensii private obligatorii în titluri de stat se situau, după primele şase luni, la 54,79% din totalul investiţiilor, în timp ce obligaţiunile corporative au atras 26,62%. Fondurile au mai investit