Pe hartie, proiectul Nabucco, ce prevede transportul de gaze naturale intre Turcia si Austria, trecand prin Bulgaria, Romania si Ungaria, pare un vis, aproape de a deveni realitate, de a scapa de dependenta de gazul provenit din Rusia. Dar este, cu adevarat, un proiect fiabil?
Gazoducutul de aproximativ 3.300 de kilometri va aduce gaze naturale din regiunea Marii Caspice, Orientul Mijlociu si Egipt, pe pietele europene, in conditiile in care se estimeaza o crestere semnificativa a cererii, in urmatorii 20 de ani, iar productia locala este in scadere.
Odata finalizat, gazoductul ar trebui sa transporte 31 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, incepand cu anul 2014.
Potrivit unui comunicat al Nabucco Gas Pipeline International, remis Ziare.com, principalele obiective ale proiectului sunt deschiderea unui nou coridor de alimentare pentru Europa, cresterea rolului de tranzit al tarilor participante, contributia la securitatea aprovizionarii pentru toate tarile partenere si consolidarea rolului sistemului de gazoducte.
Desi Germania nu este una dintre tarile tranzitate de gazoduct, compania RWE este unul dintre actionari, alaturi de OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria) si Botas (Turcia), fiecare detinand o cota egala de 16,67 de procente.
Costurile sunt pe masura marimii proiectului: 7,9 miliarde de euro. Aproximativ 30 de procente din investitie vor fi suportati din partenerii din consortiu din capital propriu, iar 70% vor fi furnizati de creditori. Pentru inceput, finantarea va fi asigurata de Banca Europeana pentru Investitii si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, printre altele, urmand, apoi, ca banii sa fie furnizati de institutii financiare comerciale.
Acord semnat fara furnizori
Acordul interguvernamental privind real