Gheţarul Scărişoara ar putea fi cel mai mare bloc subteran de gheaţă din lume. Cel puţin aşa arată cercetările preliminare realizate de speologii clujeni de la Institutul de Speologie "Emil Racoviţă", în colaborare cu Asociaţia Speologică "Sfinx" din Gârda.
Potrivit cercetărilor preliminare volumul blocului de gheaţă de la Scărişoara ar putea să depăşească 112.000 metri cubi, cel mai mare bloc de gheaţă subterană din lume fiind considerat, la ora actuală, gheţarul din peştera Dobsinska, din Slovacia, care are între 107.000 şi 112.000 de metri cubi.
Sondajele realizate cu ajutorul unui radar, pentru a fi studiată grosimea gheţii în profunzime, arată că Gheţarul Scărişoara are grosimi între 11 metri şi 36 de metri, motiv pentru care speologii cred că volumul acestuia este mai mare decât cel al gheţarului din Slovacia.
Acum este în curs de realizare un studiu 3D pentru stabilirea exactă a dimensiunilor gheţarului din Apuseni. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Speologice "Sfinx" Gârda, Christian Ciubotărescu, rezultatele definitive vor fi publicate după ce vor fi finalizate toate calculele şi proiecţia tridimensională a blocului de gheaţă.
Cercetătorii Institutului de Speologie "Emil Racoviţă" din Cluj Napoca efectuează mai multe studii legate de Gheţarul Scărişoara. Între acestea se află cele care "vizează reconstituirea schimbărilor climatice din ultimii 2.000 de ani (schimbări de temperatură, precipitaţii şi de vegetaţie)", pe baza depozitului de gheaţă din peştera Gheţarul Scărişoara, după cum a precizat geologul Aurel Perşoiu, fost cercetător la I.S.E.R., în prezent doctorand la universitatea University of South Florida din Statele Unite.
Prima peşteră, monument al naturii
Potrivit datelor puse la dispoziţie de Christian Ciubotărescu, primele menţionări despre Gheţarul Scărişoara ca obiec