Cele mai multe cereri sunt de la arădeni. Proprietăţile din localităţile de frontieră au terenuri mari şi costă mai puţin de jumătate faţă de cele din ţară.
Citeşte şi
Sute de arădeni trăiesc ungureşte şi vor domiciliu peste graniţă
Arădenii care trăiesc în două ţări
Numărul românilor din vestul ţării care au proprietăţi în Ungaria a crescut vertiginos în ultimii ani. Familiile care au proprietăţi peste graniţă sunt înregistraţi doar la cartea funciară, fără să fie incluşi şi în evidenţa autorităţilor locale.
Situaţia arădenilor cu case în Ungaria este împărţită în mai multe categorii: unii sunt deja pensionari şi trăiesc acolo permanent, alţii le folosesc ca şi case de vacanţă, alţii au făcut doar investiţii în aceste imobile, în vreme ce unii dintre ei locuiesc acolo, dar muncesc în România.
Preţuri mici, stabilite de români
Familia Faur care s-a mutat în această localitate anul trecut spune că în prezent preţurile din zonă sunt dictate de români. „Sunt mulţi români care au case aici şi în ultima perioadă aceştia dictează preţurile în piaţa imobiliară”, a spus Monica Faur.
Cel care îi ajută în gospodărie este tot un român, stabilit în Ungaria în urmă cu 20 de ani. Gyuri Nicola susţine că numărul românilor din localitatea situată la circa 30 de kilometri de Arad este de aproape 250. „S-au cumpărat case cu preţuri foarte diferite, de la 10.000 euro, în urmă cu câţiva ani şi până la 30.000, ceva mai recent, funcţie şi de locaţie şi de teren”, a mai spus românul.
Preot ortodox chemat pentru sfinţire
La Bătania, localitate aflată la doar 20 de kilometri de Arad, preotul ortodox din localitate ia în evidenţă românii după solicitările pe care le are pentru sfinţirea caselor. „În ultimii ani am fost solicitat să sfinţesc cam 50 de case de români în Bătania”, a spus preotul Ilie Ciocan.
Cât pri