INTERVIU. Ambasadorul francez la Bucureşti, Henri Paul, crede că parteneriatul dintre România şi Franţa se află, ca şi relaţia celor doi şefi de stat, într-un stadiu foarte bun. Sursa: Codrin Prisecaru
Cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, ambasadorul Henri Paul vorbeşte despre relaţiile cu România şi despre modelul francez în Europa.
EVZ: Domnule ambasador, primii doi ani de mandat ai preşedintelui Nicolas Sarkozy au arătat o Franţă activă, dornică să îşi impună punctul de vedere în UE. A influenţat această filosofie prezidenţială Franţa?
Henri Paul: Rezultatele ultimelor alegeri europene din Franţa au arătat clar că cetăţenii francezi au aprobat preşedinţia franceză a UE. Aş adăuga că partidele care nu au avut un mesaj politic european au pierdut alegerile. Opinia mea este că francezii s-au schimbat. Criza economică globală a avut un efect asupra lor şi i-a convins că nu există un viitor fără o guvernare puternică şi fermă în Franţa şi în Europa. De aceea cred că această filosofie prezidenţială, această guvernare puternică arătată de Sarkozy este ceva ce a apărut acum ca o necesitate.
Europenii vor să fie guvernaţi
În timpul preşedinţiei cehe a UE, Franţa a sugerat că un nou stat membru nu poate conduce Europa pe timp de criză. Există mai multe categorii de state membre în UE?
Nu sunt de acord cu ideea împărţirii membrilor în vechi şi noi. Cred că există membri proactivi şi membri care încearcă să îşi impună poziţia. Ceea ce ar putea ucide Europa este lipsa ideilor, a energiei, a strategiei. Este un lucru pe care cetăţenii europeni nu îl vor înţelege niciodată, într-un moment în care se tem pentru slujbele lor. Ei vor să fie guvernaţi. Referitor la preşedinţia cehă, nu a fost atât de rea, nu ştiu de ce a fost atât de criticată. Cred că au făcut tot ce au putut. Au existat oameni din parlamentul ceh car