Săpăturile au dus la descoperirea unui schelet de 1.300 de ani Cei opt săteni din Crivina, tocmiţi cu ziua pentru a efectua săpături pe şantierul arheologic de la marginea localităţii, au reuşit în doar o săptămână să scoată din măruntaiele pământului importante vestigii ale existenţei omului pe aceste meleaguri. În prima secţiune, la o adâncime de peste doi metri, echipa de muncitori condusă de directorul adjunct al muzeului, Gabriel Crăciunescu, a scos la lumină un mormânt de incinerare aparţinând epocii bronzului.
Fundaţia locuinţei, făcută din cărămizi romane
„În acest mormânt aparţinând epocii bronzului am descoperit o urnă funerară plină cu cenuşă şi oseminte, iar în jurul acesteia o ceaşcă, un castron, un capac, toate ornamentate cu decoraţiuni foarte frumoase. Această descoperire întăreşte ipoteza că în epoca bronzului, alături de urna în care se afla cenuşa celui incinerat, se puneau alte vase cu mâncare, băutură şi chiar obiecte aparţinând defunctului“, a declarat directorul adjunct Gabriel Crăciunescu.
În cea de-a doua secţiune, la o adâncime de peste un metru şi jumătate, săpăturile au scos la iveală un mormânt de inhumaţie datând din feudalismul timpuriu. „Scheletul a fost înmormântat cu capul spre vest, cu mâinile pe piept, exact ca în zilele noastre. În acest loc se află necropola unde erau înhumaţi oamenii, iar puţin mai în aval, la circa 5o de metri, se află vatra satului. Chiar de a doua zi, apele Dunării au rupt din mal şi au scos la iveală pietre. Am săpat în jur şi am descoperit ruinele unei aşezări. Interesant este faptul că fundaţia acestei locuinţe este făcută din cărămizi romane, semn că această cărămidă a fost luată dintr-o construcţie ce a aparţinut romanilor“, a mai spus Crăciunescu. Descoperirile nu se opresc aici. Astăzi, în jurul orei 9.00, echipa de muncitori a scos la iveală un ciob de ceramică şi