În speranţa că îşi rotunjesc peste noapte veniturile, aceştia cumpără loz în plic ori de câte ori au ocazia. Tarabele cu lozuri din municipiu sunt vizitate zilnic de aproximativ 15-20 de persoane dornice de îmbogăţire. Pentru băimăreni, lozul în plic a devenit obişnuiţă. Ori de câte ori trec pe lângă un chioşc cu lozuri, îşi încearcă norocul. „Până în 1970, jucam zilnic. Eram şi eu unul dintre clienţii fideli ai lozului. Acum mai joc doar întâmplător, când trec pe lângă o tonetă cu lozuri”, spune Ştefan Oros de 59 de ani. Chiar dacă joacă rar, Oros se dovedeşte un norocos. Numai ce a răzuit un bilet instant de 3 lei şi a şi câştigat contravaloarea biletului. Vali C. (49 de ani) este şansa băimărenilor spre câştig. Se ocupă de vânzarea lozurilor de la vârsta de 34 de ani.
„Din cauza unor probleme de sănătate, care nu-mi permiteau să depun prea mult efort, m-am gândit să încerc să vând lozuri. Nu am ştiu dacă o să-mi placă, dar au trecut 15 ani de atunci şi tot asta fac”, mărturiseşte vânzătoarea. În fiecare zi, de la ora 8.00 la ora 16.00, cât timp este programul de lucru, vinde oamenilor „norocul” pe bani puţini.
Jucători din tot judeţul
Un loz răzuibil sau instant costă doar 3 lei. Un loz clasic, obişunit, căruia i se rupe capătul, costă 1,5 lei. „Oamenii speră să câştige în fiecare zi. De aceea se şi opresc să cumpere câte un loz, în speranţa de a-şi schimba destinul în vreun fel”, afirmă Vali.
Taraba ei cu lozuri este vizitată de oameni de toate vârstele, din oraşele din jurul Băii Mari, din Sighet, Borşa, Târgu-Lăpuş. Ei pot câştiga de la 1,5 lei, cât este valoarea unui loz, până la 10.000 de lei, marele premiu. De 15 ani, de când vinde lozuri, a împărţit şi premii mari. „Înainte aveam lozuri instant, la care se putea câştiga o maşină sau apartamente. Am avut norocoşi, care au câştigat câte o Dacia Logan sau un apartam