Proiectile, grenade ofensive şi defensive, bombe de aruncător sau de aviaţie, mine antitanc şi antipersonal sau muniţie de infanterie. Tone de astfel de muniţie au fost găsit din 2008 şi până acum. Cele două Războaie Mondiale şi-au lăsat amprenta asupra judeţului Braşov. Mii de elemente de muniţie au fost găsite în ultimii 5 ani pe câmpurile, în grădinile oamenilor şi chiar lângă blocurile braşovenilor. Numai de la începutul anului 2008 şi până în prezent, 611 elemente de muniţie au fost asanate de angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov, prin serviciul de Protecţie Civilă.
Muniţie diversă în municipiul Braşov
Pe parcursul ultimelor 19 luni, în Municipiul Braşov au fost găsite toate tipurile de muniţie. „Este cea mai completă localitate din judeţ din punct de vedere al tipurilor de muniţie. Majoritatea sunt din cel de-al doilea Război Mondial, dar găsim şi muniţie din Primul Război Mondial şi chiar şi din perioada dintre războaie ”, spune maiorul Daniel Croitoru, coordonator al grupei pirotehnice din cadrul ISU Braşov. În ultimul an şi jumătate au fost găsite, în municipiul Braşov, 21 de elemente de muniţie, opt proiectile şi alte opt aruncătoare, patru lovituri AG, trei grenade, două bombe de aviaţie şi două mine. Alte două localităţi braşovene, importante pe harta muniţiilor găsite sunt Zărneştiul, unde au fost descoperite 25 de proiectile în 2008 şi Codlea, unde au fost găsite 28 de bombe de aviaţie.
Record la Făgăraş
Recordul absolut pentru aceeaşi perioadă de timp îl deţine municipiul Făgăraş. Acolo au fost descoperite, în anul 2008, peste 300 de elemente de muniţie, 80 de grenade ofensive şi 71 de grenade defensive. „Acolo a fost un depozit de muniţie, probabil, abandonat în timpul celui de-al doilea Război Mondial”, mai spune Daniel Croitoru.
Primele şapte l