Marea, nisipul, toboganele cu apă, corzile elastice, caruselele îi ademenesc pe cei mici la joacă. Dar distracţia se poate transforma în suferinţă când jocul celor mici nu este supravegheat de adulţi sau când locurile de joacă nu sunt sigure. Poate fi tentant pentru părinţi să-şi lase copilul să se joace în voie pe plajă sau în parcul de distracţii, pentru ca astfel să aibă mai mult timp pentru ei. Însă, lăsându-l nesupravegheat, există riscul accidentelor.
Nici chiar copiii mai mari nu trebuie lăsaţi nesupravegheaţi. Asiguraţi-vă că locurile de joacă sunt în aria dumneavoastră vizuală, că sunt sigure şi că jucăriile şi modul de a se distra nu sunt periculoase. Toboganele de apă, de exemplu, pot fi fisurate, corzile elastice şi carusele vechi şi nesigure. Asiguraţi-vă, de asemenea, că ele sunt adaptate vârstei copilului. De exemplu, toboganul cu apă poate fi prea înalt sau caruselul prea rapid pentru copilul dumneavoastră.
PLAJĂ, CU RESTRICŢII
Când se joacă pe plajă, copiii sunt expuşi unui pericol invizibil: razele ultraviolete. Expunerea prelungită la soare îi poate provoca micuţului arsuri solare sau insolaţie. "Trebuie ştiut că soarele, pe lângă efectele sale pozitive (cum este aportul de vitamina D, utilă în prevenţia şi tratarea rahitismului), poate fi şi periculos. Copiii sub un 1 nu ar trebui expuşi direct la soare. Pentru ei, este suficientă cantitatea de radiaţie solară care străbate tricoul, umbrela sau cea reflectată de apă.
Copiii mai mari de 1 an pot fi expuşi la soare, dar sub nici o formă între orele 10:00 şi 16:00, când razele solare cad perpendicular pe suprafaţa pământului şi efectul lor este mai intens. Chiar şi respectând acest interval orar pentru plajă, micuţii trebuie protejaţi cu creme de fotoprotecţie, cu şepci, tricouri, pantaloni", atrage atenţia medicul specialist dermatolog Bianca Diaconu, de