Două veşti, ambele bune: 1) România are nu doar cel mai lung cârnat din lume, ci şi cea mai mare universitate şi 2) a fost desfiinţată. Ea se numeşte Spiru Haret şi este condusă de bătrânul securist Aurelian Bondrea, acela care a cadorisit-o cu doctorat pe Elena Ceauşescu şi a tăiat şi a spânzurat la Ministerul comunist al Învăţământului, după cum spune Daniel Vighi în editorialul Haiducia academică, publicat în Cotidianul. Denumit în perioada de glorie ceauşistă taie capete, Bondrea este o nenorocire pentru învăţământul superior. Şi nenorocire rămânea, dacă lăcomia nu l-ar fi îndemnat să ceară pentru anul viitor o cifră de şcolarizare de 75 de ori mai mare decât anul trecut.
Cu cei 302.000 de studenţi şi cele 56.000 de diplome solicitate, Haretul lui Bondrea ar fi bătut recordul mondial, singurele universităţi care l-ar fi putut concura la distanţă mare fiind cea din capitala Mexicului, cu 190.000 de studenţi, şi una din Buenos Aires, cu 240.000. Prin comparaţie, Harvardul şi Oxfordul şcolarizează fiecare câte 20.000 de studenţi, asta în condiţiile în care şpaga, plagiatul şi clanurile sunt interzise prin lege. La Spiru Haret însă, veritabilă dugheană de comercializat diplome: la un ghişeu plăteşti taxele de şcolarizare, la celălalt - fără să treci pe la cursuri - îţi ridici diploma obţinută prin sudoare buzunarului, spune Mircea Mihăieş în editorialul Universităţi în faliment, publicat în Evenimentul zilei.
Partea cu adevărat palpitantă a scandalului fabricii private de diplome este că însăşi Ecaterina Andronescu s-a speriat. Eu m-am speriat pentru că nu ştiam cifra de anul trecut. Doar n-o să primească în continuare dreptul de a avea sigla ministerului pe nişte diplome care nu respectă legea, declară vizibil afectată doamna ministru. Legea ca legea, că nici magistraţii nu respectă nici legea, nici decizia Curţii Constituţionale şi nu