RAPORT. În contextul perioadei de recesiune, deciziile administraţiei au devenit mai interesante pentru publicul televiziunilor decât accidentele sau ştirile de fapt divers. Sursa: Codrin Prisecaru
Efectele crizei se văd şi în media unde, pe ansamblu, ştirile de fapt divers au cedat locul ştirilor despre activitatea guvernului Boc, anunţă raportul „Un om a muşcat o ştire - o analiză a ştirilor TV din perspectiva interesului public şi a practicilor jurnalistice”, aflat la cea de-a III-a ediţie şi realizat de ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, cu asistenţă tehnică acordată de Consiliul Naţional al Audiovizualului.
Rezultatele studiului au fost prezentate de Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch, şi de Ionuţ Codreanu, autorul raportului, iar la eveniment au participat Christian Mititelu, membru CNA, Cezar Ion, preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din România (AJR), Cătălin Tolontan („Gazeta Sporturilor”), Vlad Petreanu (Antena 3), Mihai Rădulescu (TVR).
„Este un raport de criză”, a precizat Ionuţ Codreanu, pentru că, faţă de ediţiile trecute, de data aceasta au fost monitorizate doar cinci televiziuni. Ediţia 2009 a raportului a fost întocmită în urma monitorizării principalelor emisiuni de ştiri difuzate de posturile generaliste Antena 1, Pro TV şi TVR 1 şi de posturile de nişă Realitatea TV şi Antena 3, activitate efectuată în intervalele 1-7 martie, 1-7 aprilie şi 1-7 mai.
Traian Băsescu, cel mai mediatizat actor politic
„Observăm cum criza a forţat agenda şi pe primul loc avem ştirile privind activitatea guvernului”, a spus Codreanu. Alte subiecte conexe pe agenda posturilor TV au fost protestele sindicale, dezbaterile privind împrumutul FMI şi polemicile din jurul salarizării unice, în intervalul martie-mai.
„Avem o veste bună în acest an. În mod tradiţional, pe locul întâ