Excedentul inregistrat in 2007 de Universitatea Spiru Haret a fost de 8 ori mai mare decat al ASE Bucuresti.
Universitatea "Spiru Haret" - cea mai mare si mai bogata universitate privata din Romania, implicata in unul din cele mai puternice scandaluri din invatamant din ultimii ani - a avut venituri de 246 mil. lei (74 mil. euro) in 2007 si un excedent de 110 mil. lei (33 mil. euro), arata datele de pe site-ul Ministerului Finantelor.
In conditiile in care universitatea scolarizeaza in prezent o treime din studentii care invata intr-o institutie de invatamant superior din tara, veniturile incasate de "Spiru Haret" din taxe de scolarizare in acest an ar putea ajunge la 100 mil. euro, potrivit unui calcul ZF, care a luat in considerare o taxa medie anuala de 1.500 de lei. Peste 300.000 de studenti invata la "Spiru Haret" in prezent.
Excedentul inregistrat de universitate reprezinta diferenta intre veniturile bugetate si cheltuielile inregistrate si poate fi asimilat profitului obtinut de companii. Astfel, "Spiru Haret" a ramas in buzunare cu mai multi bani in 2007 decat cel mai mare operator de telefonie fixa de pe piata, Romtelecom, care a avut un profit de 23,2 mil. euro, sau decat Volksbank, una din cele mai mari banci de pe piata dupa active, care a raportat un castig de 28,7 mil. euro in 2007. Castigul raportat de "Spiru Haret" in 2007 a fost similar celui inregistrat de Pepsi Americas, imbuteliatorul Pepsi pe piata locala, cu afaceri de 195 mil. euro si un profit de 33,7 mil. euro in 2007 si peste 1.000 de angajati.
Universitatile functioneaza ca organizatii non-profit (ONG).
"Daca ai un excedent atat de mare inseamna ca ai multi bani. Ori faci afacere, ori nu vrei sa investesti in scoala", spune Gheorghe Rosca, rectorul ASE referindu-se la surplusul de 33 mil. euro de la "Spiru Haret". Spre comparatie, Academia de Stu