Bene Lorand a înființat primul și deocamdată singurul depozit de deșeuri de echipamente electrice și electronice din județ. Afacerea nu este încă profitabilă, dar pentru un mediu curat merită investiția.
Bene Lorand Csaba a intrat în afaceri încă din liceu, dar recunoaște că era prea tânăr. A făcut asigurări. În studenție, a lucrat ca agent comercial, agent de marketing și director de marketing pentru sucursala Timiș a consorțiului Transilvania General. „Am învățat foarte mult atât din cursurile de la asigurări, cât și de la șefii din trust”, spune el. A renunțat la job în ultimul an de facultate pentru a-și putea pregăti licența. A urmat o perioadă mai scurtă la o altă firmă, ca director general, după care și-a înființat propria firmă, în domeniul vânzării calculatoarelor.
Întâmplare fericită
Afacerea cu calculatoare a pornit dintr-o întâmplare. „Mi-am cumpărat un calculator cu 300 de mărci, iar cineva a dat un anunț că vrea să cumpere acel tip de calculator cu 450 de mărci. Normal că mi-am vândut calculatorul”, povestește el. Și-a luat un alt calculator, dar a văzut și oportunitatea de afaceri. Și-a deschis un magazin de calculatoare second-hand, iar apoi și pentru calculatoare noi, în Oradea. A urmat încă un magazine. Încet-încet s-a extins spre alte orașe ca Salonta sau Deva. „Domeniul acesta este foarte sensibil pentru că la fiecare două-trei luni apare un model nou de calculator, scump la început, dar apoi mai ieftin”, spune el. Știind acest lucru a pus adaosuri comerciale minime pentru a atrage și păstra clienții și a oferit service. Apoi a introdus sistemul buy back, acordând reduceri clienților care la achiziționarea unui calculator nou își aduc vechiul calculator. „Cel mai greu este cu licențele pentru softuri. Unii clienți vor doar calculatorul pentru că își vor instala programe piratate. Trebuie să ducem un pic de muncă pen