Muzeul Unirii şi Sala Unirii din Alba Iulia valorează 1 leu în actele Direcţiei de Finanţe Publice, deşi doar construcţiile sunt evaluate de specialişti independenţi la suma de 10 milioane de euro. La un asemenea preţ derizoriu, cele două clădiri nu pot fi asigurate şi un incendiu sau altă calamitate riscă să văduvească statul de valori inestimabile. Imobilele în care funcţionează Muzeul Naţional al Unirii şi Sala Unirii din Alba Iulia nu valorează mai mult de 1 leu. Neavând inventarul actualizat, cele două monumente istorice din Alba Iulia şi colecţiile inestimabile din interiorul acestora nu sunt şi nu pot fi asigurate.
Valoarea de inventar a clădirilor nu a mai fost actualizată încă de dinainte de 1989. Legislaţia de la vremea respectivă impunea ca monumentele istorice să fie scutite de impozite. Nu se plăteau niciun fel de taxe fiscale pentru aceste clădiri, motiv pentru care valoarea lor declarată era simbolică, de 1 leu.
Reevaluare de nevoie
Din 1990 şi până în prezent, la conducerea instituţiei s-au perindat mai multe persoane, dar nimeni nu s-a gândit să reevalueze cele două clădiri. Până în decembrie 2007, instituţia a fost subordonată direct Ministerului Culturii. Ulterior, a trecut în subordinea şi administrarea Consiliului Judeţean Alba.
Poate că nici acum nu ar fi reprezentat o problemă valoarea de inventar de 1 leu, dacă reprezentanţii instituţiei nu ar fi dorit să obţină finanţare din fonduri europene pentru derularea unor lucrări de investiţii. „Am iniţiat un proiect pentru repararea spaţiilor de la subsol şi pentru refacerea drenului de scurgere a apelor pluviale.
În momentul în care am decis să lucrăm la proiectul acesta de accesare de fonduri structurale, ne trebuia analiza cost-beneficii, iar în urma ei ar fi rezultat nişte discrepanţe foarte mari dacă această clădire rămânea