Dacă banii proveniţi de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) vor fi folosiţi pentru finanţarea parţială a deficitului bugetar sau chiar şi pentru proiectele de investiţii, există riscul ca aprecierea monedei naţionale pe termen mediu să fie pusă în pericol, este o concluzie a unui raport al ING Bank România. „Ne aşteptăm ca aprecierea leului faţă de euro să aibă loc doar după ce economia va manifesta semne de redresare şi dacă măsurile aspre de corectare a dezech
Dacă banii proveniţi de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) vor fi folosiţi pentru finanţarea parţială a deficitului bugetar sau chiar şi pentru proiectele de investiţii, există riscul ca aprecierea monedei naţionale pe termen mediu să fie pusă în pericol, este o concluzie a unui raport al ING Bank România.
„Ne aşteptăm ca aprecierea leului faţă de euro să aibă loc doar după ce economia va manifesta semne de redresare şi dacă măsurile aspre de corectare a dezechilibrului fiscal sunt adoptate şi dau rezultate. Acesta este motivul pentru care anticipăm că leul se va aprecia spre finele trimestrului al doilea din 2010 şi în al doilea semestru al anului viitor”, se arată în studiu.
Apreciarea leului, pusă în pericol
Totuşi, economiştii băncii consideră că aprecierea pe termen mediu a monedei naţionale ar putea fi „pusă în pericol” de utilizarea banilor primiţi de la FMI pentru finanţarea parţială a deficitului bugetar.
De asemenea, dacă fondurile sunt utilizate pentru finanţarea proiectelor de investiţii va fi nevoie de un efort crescut în viitor pentru returnarea datoriei şi va pune presiuni în sensul deprecierii monedei locale, în contextul în care împrumutul de la instituţia financiară internaţională trebuie returnat până în 2015, consideră analiştii ING Bank România.
Cât priveşte banii proveniţi de la Comisia Europeană, economiştii atrag atenţia că aceştia sunt şi vor