Taxele de la universităţile de stat sunt cu 40% mai mari decât cele de la instituţiile private. Oferta bogată de programe educaţionale de la universităţile de stat şi particulare îi pune pe candidaţi în dificultate atunci când vor să aleagă facultatea. Cum îmi aleg facultatea la care vreau să studiez? Pot să-mi permit taxa de studiu? Ce anume primesc de banii plătiţi? Acestea ar trebui să fie întrebările pe care tinerii ar fi bine să şi le pună înainte să dea la facultate.
Taxele de studiu la universităţile româneşti variază în funcţie de profilul şi de forma de învăţământ, de stat sau privat. Studiile arată că, la instituţiile de stat, sumele plătite de studenţi sunt mai mari cu 40% decât cele de la universităţile particulare.
Dacă la stat suma maximă pentru specializarea Drept ajunge până la 2.500 de lei, la instituţiile private un an de studiu la Drept costă, în medie, 1.600 de lei. La specializările de stat, studiile economice ajung la 3.000 de lei, în timp ce la privat ajung la maximum 1.800 de lei.
Cei care vor să devină ingineri urmând cursurile unei facultăţi de stat plătesc între 1.800 şi 4.400 de lei. La privat, taxele pentru specializările de inginerie ajung la maximum 1.800 de lei.
Şi la Medicină, diferenţele sunt simţitoare: 5.000 de lei taxa anuală de studiu la stat şi 3.000 de lei la instituţiile private. Reprezentanţii universităţilor de stat arată că taxele se stabilesc în funcţie de cheltuielile pe care le fac pentru pregătirea studenţilor: salariile profesorilor, licenţele software, servicii internet, abonamentele la bazele de date, achiziţiile de carte, biblioteca, cheltuielile de întreţinere şi reparaţiile la clădiri, serviciile de curătenie şi paza.
Contează cheltuielile cu studentul
Dumitru Miron, prorector al Academiei de Studii Economice, dezvăluie că taxa