Sistemul pensiilor private obligatorii din România a rămas cel mai performant din Europa.Reprezentanţii fondurilor de pensii administrate privat spun că prudenţa şi expertiza grupurilor-mamă au adus Pilonului II un plus de 7,04% în primul semestru. Sistemul fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II) număra la finele primului semestru al acestui an 4,775 milioane de aderenţi, în creştere cu 243.694 faţă de nivelul înregistrat la finele lui 2008, potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Dintre aceştia, participanţi cu contribuţii erau 4,358 milioane de persoane, în urcare cu 8,1%. Astfel, numărul celor care aveau conturi goale, fără nicio contribuţie după 14 viramente lunare, a scăzut în primele şase luni ale anului de la 11% la 8,7% din totalul conturilor, mai exact la 417.000.
Active de 2,2 milioane de lei la finele anului
Contribuţiile brute virate în intervalul ianuarie-iunie 2009 au fost de 679 de milioane de lei, iar valoarea activelor nete administrate de cele 13 fonduri de pensii private a crescut cu 742 de milioane de lei. Astfel, activul net a ajuns la 1,573 miliarde de lei.
Potrivit directorului general al ING Fond de Pensii, Emilia Bunea, valoarea activelor nete ar putea ajunge la 2,2 miliarde de lei la finele acestui an, în timp ce numărul de participanţi ar putea creşte temperat până la 4,45 milioane de persoane. În plus, Bunea a spus că, din cauza şomajului şi a dificultăţilor financiare ale angajatorilor, numărul conturilor goale la fiecare colectare lunară ar putea creşte de la 29%, în prezent, la 35-36%, la finele anului.
Randamentul mediu ponderat înregistrat de fondurile de pensii administrate privat a fost de 7,04% în primul trimestru. Având în vedere că rata inflaţiei a fost de 3,14% în primele şase luni ale anului,