27 de persoane şi-au pierdut viaţa în ţările Europei anul acesta
Unii au rămas să-şi găsească odihna veşnică printre străini, familiile neavând bani pentru repatriere.
Au plecat la muncă în străinătate pentru a-şi face un viitor mai bun, dar nu s-au mai întors. 27 de botoşăneni au murit în acest an pe meleaguri străine, lăsând în urma lor familii îndoliate şi multă durere. „ De la începutul anului şi până acum 27 de botoşăneni, cei mai mulţi până în 40 de ani, au fost declaraţi morţi în statele Uniunii Europene. Cei mai mulţi sunt muncitori. Unii dintre ei au murit la locurile de muncă, iar unii au fost omorâţi”, a precizat Viorel Gaidur, şeful Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Botoşani (SPCEEPS).
La sfârşitul lunii martie, Andreea Şutic, de 26 de ani, a fost împuşcată mortal în localitatea italiană Mozzecane de patronul pizzeriei la care lucra. Printr-o minune, Tiberiu Şutic, soţul tinerei, a scăpat cu viaţă. La câteva săptămâni, Alexandru Vasile, de 20 de ani, din Dorohoi, şi-a găsit sfârşitul în localitatea Bagnara, regiunea Calabria. Nici până acum carabinierii nu au reuşit să-i identifice pe cei care i-au luat viaţa cu două gloanţe.
Cazurile celor doi botoşăneni executaţi în Italia au impresionat o ţară întreagă. Familiile lor au depus eforturi imense pentru a-i aduce în ţară. Cei mai mulţi dintre botoşănenii care îşi găsesc sfârşitul în afara ţării sunt înmormântaţi printre străini.
„Doar 30% dintre botoşănenii decedaţi în străinătate sunt aduşi acasă. În general, familiile celor plecaţi sunt foarte sărace şi nu îşi permit să plătească repatrierea lor”, a mai spus şeful SPCEEPS.
Nu are bani să-şi
repatrieze soţul
Costurile de repatriere pot ajunge şi până la 7.000 de euro. „M-au sunat de la Paşapoarte şi mi-au spus că soţul meu a fost găsit mort.