Grupurile politice s-au constituit, si-au ales presedintii si vicepresedintii, a fost ales si presedintele Parlamentului European, polonezul Jerzy Busek, vicepresedintii si chestorii. Mai raman de confirmat prin vot - pentru ca ei au fost conveniti prin negocieri - presedintii si vicepresedintii comisiilor. Bilantul Romaniei este unul relativ bun, cu trei vicepresedinti de grupuri politice, in cele trei grupuri politice majore, unul de presedinte de delegatie si sapte de vicepresedinti ai comisiilor parlamentare.
Marian Jean Marinescu (PDL), Adrian Severin (PSD) si Adina Valean (PNL) ocupa pozitiile de vicepresedinti in grupurile politice carora le apartin - respectiv PPE, noul grup al socialistilor: PASD, Alianta Progresiva a Socialistilor si democratilor din PE, ALDE.
Presedintii si vicepresedintii comisiilor parlamentare urmeaza sa fie votati o parte joi, in cazul a 12 dintre ele, restul de zece urmand sa fie confirmati prin vot luni. In principiu, aceste pozitii au fost negociate intre grupurile politice, voturile fiind, de fapt, o formalitate.
Singurul post de presedinte il va ocupa Monica Macovei, dar nu la comisia de libertati civile, justitie, asa cum ne-am astepta, ci la Delegatia UE-Moldova. Traian Ungureanu va fi si el vicepresedintele Adunarii Parlamentare Comune pentru Parteneriatul Estic, o entitate ce urmeaza sa fie infiintata.
Vicepresedintii comisiilor parlamentare sunt din toate grupurile politice, insa cele mai multe posturi le-au obtinut, la egalitate, popularii si socialistii romani, cate trei locuri, numai unul revenind liberalilor. Astfel:
PPE
Rares Niculescu va fi vicepresedintele Comisiei pentru Agricultura (AGRI)Theodor Stolojan - Comisia de Afaceri Economice si Monetare (ECON)Sebastian Bodu - Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI)
PASD
Ioan Mircea Pascu va fi vicepresed