România se plasează pe primul loc între cele 27 de state membre ale UE în funcţie de inflaţia din iunie, cu o rată medie anuală a creşterii preţurilor de 5,9%, în raport cu aceeaşi lună a anului trecut, faţă de o medie de 0,6% la nivelul blocului comunitar, potrivit Eurostat. Pe poziţiile următoare, în funcţie de creşterea preţurilor, s-au clasat Polonia (4,2%), Lituania (3,9%) şi Ungaria (3,7%). Inflaţii negative au fost consemnate, exceptând Estonia (-0,5%), doar în z
România se plasează pe primul loc între cele 27 de state membre ale UE în funcţie de inflaţia din iunie, cu o rată medie anuală a creşterii preţurilor de 5,9%, în raport cu aceeaşi lună a anului trecut, faţă de o medie de 0,6% la nivelul blocului comunitar, potrivit Eurostat.
Pe poziţiile următoare, în funcţie de creşterea preţurilor, s-au clasat Polonia (4,2%), Lituania (3,9%) şi Ungaria (3,7%). Inflaţii negative au fost consemnate, exceptând Estonia (-0,5%), doar în zona euro, respectiv în Irlanda (-2,2%), Portugalia (-1,6%), Belgia, Spania şi Luxemburg (toate cu -1%) şi Austria (-0,3%).
În cele 16 state din zona euro, inflaţia medie a fost de -0,1% în iunie.
În ceea ce priveşte rata medie de creştere a preţurilor în iunie faţă de mai, România ocupă poziţia a cincea în UE, la egalitate cu Italia, Danemarca, Portugalia, Suedia şi Polonia, cu o inflaţie lunară de 0,2%.
Clasamentul lunar este condus de Luxemburg (0,7%), Spania şi Slovenia (ambele cu 0,5%), Germania (0,4%) şi Marea Britanie (0,3%), iar pe ultimele locuri sau plasat Letonia (-0,5%), Olanda (-0,4%), şi Lituania (-0,3%). Media UE, calculată de Eurostat, este de 0,2%, similară cu cea a zonei euro.
Rata media a inflaţiei, calculată pentru perioada ianuarie 2008 - ianuarie 2009 în raport cu cele 12 luni anterioare conferă României locul patru între cele 27 de state comunitare, cu o inflaţie de 7%, fiind de