Remediile naturiste se administreaza sub forma infuziilor, tincturii, plantelor uscate si lasate la macerat, decoctului, siropului sau tonicului.
Prepararea acestor remedii insa nu este simpla. Ea va respecta cateva principii de baza pentru ca substanta activa din plante sa poata fi eficienta, informeaza doityourself.com.
Infuziile sunt ceaiuri, in care s-au adaugat plantele, unele chiar cu flori. Daca folosesti plante uscate, proportia corecta este de o lingura de plante la o cana de apa.
Lasa amestecul sa fiarba timp de zece minute, dupa care il acoperi si il strecori. Ceaiul este gata fie de infuzie, fie de baut. Daca folosesti plante proaspete, atunci infuzia ta va fi preparata din trei linguri de plante la o cana de apa.
Daca ceaiul preparat astfel va fi folosit timp de mai multe zile, el se depoziteaza intr-un loc rece. Prima data se utilizeaza dupa 24 de ore de la preparare.
Tinctura
Tincturile sunt substantele pe baza de alcool, in care baza este asigurata extractul din planta respectiva. Pot fi preparate in cantitati mari, pentru a fi folosite mult timp, sau in cantitati mici, folosite ca tonic facial.
In prepararea tincturilor, vodca este cea mai utilizata. Ea se adauga in apa, in proportie de 25%.
Plantele sau florile folosite la tinctura vor fi mai intai maruntite. In cazul florilor uscate, se adauga intr-o sticla opt linguri de plante si un pahar si jumatate de apa cu alcool. In cazul plantelor proaspete, proportiile se tripleaza.
Sticla in care este continut amestecul se va depozita intr-un loc rece si intunecos pentru cel putin doua saptamani. In fiecare zi insa va trebui sa agiti puternic amestecul si sa il strecori. Tinctura astfel obtinuta poate fi folosita si timp de doi ani.
Macerarea
Macerarea este utila atunci cand ce