Instituţiile de învăţământ de profil din Neamţ duc lipsă de elevi
Preoţii cred că tinerii sunt descurajaţi de probele de examen, în timp ce absolvenţii stau mulţi ani fără parohii.
Dacă în anii trecuţi exista o concurenţă acerbă pe locurile de la seminariile teologice din judeţ, anul şcolar 2009-2010 găseşte toate clasele incomplete. Liceele de profil din judeţul Neamţ au nevoie de trei sesiuni de admitere pentru a-şi completa locurile aprobate de Ministerul Educaţiei.
Preoţii sunt dezamăgiţi
Clericii cred că probele severe de examinare scad mult interesul copiilor faţă de practica bisericească. „Tinerii noştri trebuie să susţină o probă vocaţională, dicţie şi voce, dar şi o testare scrisă, în timp ce în restul liceelor se intră prin repartiţie computerizată. Se simt într-un fel discriminaţi“, a explicat preotul Dan Ovidiu Cojan, directorul Seminarului Teologic „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Piatra Neamţ, unde după două sesiuni de admitere au rămas disponibile şase locuri.Aceeaşi situaţie se înregistrează şi la seminarul teologic din Târgu Neamţ, care mai oferă opt locuri în a treia sesiune de admitere.
Greu de găsit o parohie
„Anul acesta este o situaţie neplăcută. Mulţi părinţi care au plecat în străinătate îşi cheamă copiii acolo şi rămân mai puţini tineri care-şi continuă studiile în ţară“, a declarat preotul Ioan Mihoc, director la Seminarul „Veniamin Costachi“. Absolvenţii facultăţilor teologice privesc situaţia cu scepticism.
„Degeaba ai chemare dacă nu ai parohie. Eu am terminat Teologia la Bucureşti cu 9.80 şi fac master în turism pentru că de doi ani nu reuşesc să găsesc un loc“, a povestit Robert Savin. La fel crede şi Ionuţ Diaconu, care a terminat facultatea anul trecut şi încă nu are un loc unde să slujească. „Sunt dezamăgit pentru că sunt puţine parohii şi îmi dau seama că după