Evaziunea fiscală din agricultură a atins cote atât de alarmante, spun oficialii în frunte cu ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, încât trebuie întreprinse de urgenţă o serie de măsuri extrem de dure pentru stoparea ei. Prin tolerarea acestui fenomen, susţine ministrul, bugetul statului a fost văduvit cu 1 miliard de euro.
Îngrijorarea lui pare extrem de serioasă având în vedere că fenomenul a fost recunoscut şi de actorii direct implicaţi pe piaţa cerealelor. Fermierii nu au avut reţineri în a declara tranşant că circa 40 - 50 % din cantitatea de cereale tranzacţionată este la negru, morarii şi brutarii plusând că 75% din pâinea comercializată în România provine din economia subterană. Inclusiv premierul Emil Boc a făcut câteva aprecieri legate de acest aspect, prezentând totodată şi o primă măsură menită a diminua fenomenul - Programul "Primul siloz" - prin care fermierii să fie ajutaţi să-şi adăpostească în condiţii viabile recolta, să nu mai fie nevoiţi să facă jocurile samsarilor.
Eu sunt total de acord că există o piaţă neagră a grâului, care produce mari pierderi bugetului de stat, o piaţă supusă permanent tensiunilor, predispusă la tot felul de speculaţii, o piaţă care dezavantajează clar jucătorii corecţi. De asemenea, sunt de acord că există o piaţă neagră a pâinii, care musteşte de ilegalităţi. O piaţă "murdară" în care să joci legal e sinucidere curată. Iar lucrurile astea se ştiu de mulţi ani! Numai că, interesele în aceste domenii sunt uriaşe, ambele aducând partidelor, mai ales în campanii electorale, milioane de euro - bani negri. Bani obţinuţi la negru şi, deci, cheltuiţi la negru. Dacă nu mă credeţi pe cuvânt, aruncaţi o privire prin Parlament, prin "elita" lumii politice, prin lumea aşa zişilor simpatizanţi, şi vedeţi câţi din ei au afaceri în agricultură, intermediere, transport şi export de cereale, procesare cereale, zootehnie. Î