Bancile de investitii independente au castigat in primul semestru o cota mai mare din onorariile obtinute de consultantii in fuziuni si achizitii (M&A), in conditiile in care companiile apeleaza la servicii traditionaliste, pe fondul incertitudinii generale din piata.
Boutique-urile specializate in fuziuni si achizitii si restructurari detin 14% din totalul veniturilor din piata globala de M&A la sase luni, un nivel record al ultimilor ani, arata un studiu Dealogic, citat de Financial Times.
Studiul releva ca banci de investitii independente ca Lazard, Evercore sau Gresham Partners au castigat teren pe o piata de fuziuni si achizitii care s-a contractat in primul semestru la 1,14 miliarde de dolari, cel mai slab nivel din 2004 incoace.
Spre comparatie, in perioada de varf a dotcom-urilor din Statele Unite, boutique-urile detineau 8% din piata consultantilor in M&A, in timp ce in 2007 felia avansase la 12 procente.
Primul semestru al anului 2009 a marcat un declin de peste 75% al valorii pietei de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania, corespunzand unei scaderi de 18% a numarului tranzactiilor comparativ cu perioada similara a anului precedent, potrivit datelor furnizate Wall-Street de catre banca de investitii Raiffeisen Investment.
Bancherii de investitii independenti, adica cei care nu apartin unor mari grupuri financiare, au intermediat unele dintre cele mai mari tranzactii din 2009: Evercore a asistat Wyeth in preluarea de catre gigantul Pfizer, tranzactie evaluata la 68 miliarde de dolari; Gresham a fost unul din cei trei consultanti ai BHP Billiton in joint-venture-ul de 58 miliarde de dolari creat cu Rio Tinto; Lazard a consiliat compania miniera Xstrata in legatura cu preluarea grupului concurent Anglo American.
Cele mai mari 10 boutique-uri specializate in fuziuni si achizitii au incasat in primele sase luni onorarii de 7