Imbunatatirea eficientei energetice, construirea unui terminal de gaz lichefiat si proiecte majore pe termen lung ar putea fi solutiile pentru securitatea energetica a Romaniei, crede expertul american Edward Chow, de la Centrul pentru Studii Strategice Internationale (CSIS) din Washington. "Daca va concentrati doar pe proiecte pe termen lung, este ca si cum v-ati pune toate ouale intr-un cos extrem de fragil", a spus el intr-o conferinta sustinuta la MAE.
"Romania pare sa se lupte inca pentru a gasi modelul potrivit in ceea ce priveste configurarea pietei si a sistemului energetic intern. Este un lucru de asteptat, din moment ce un astfel de proces nu este usor de implinit in 20 de ani, cat a avut Romania la dispozitie, pentru ca este un domeniu care trebuie conceput pe termen lung si la o scala foarte larga", crede expertul american, cu o experienta de 30 de ani in domeniul energiei, atat in mediul de business, la Chevron, cat si in Administratia americana. Este o opinie conturata in urma discutiilor avute la Bucuresti zilele acestea, in intalniri cu ministrul de externe, reprezentanti ai Ministerului Economiei, agentiilor de reglementare, parlamentari si specialisti, intrucat a recunoscut ca, in ceea ce priveste Romania, nu este foarte familiarizat cu situatia.
El crede insa ca, pentru securitatea energetica a Romaniei, nu trebuie gasita o singura solutie, ci un mix de solutii pe termen scurt, mediu si lung. "Securitatea energetica este un bun public, iar guvernele au un rol vital de jucat in acest sens. Tocmai fiindca este un bun public este nevoie de un mix de politici", a spus Chow.
In cazul Romaniei, solutiile pe termen scurt (1-2 ani) ar fi proiectele privind eficienta energetica si interconectarea cu tarile din regiune. "Interconectivitatea regionala aduce avantaje esentiale imediate, fie ca este vorba de conectarea cu Ungari