Capitală a insulei Thassos, portul Limenas este o combinaţie perfect echilibrată între vechi şi nou. Aşezarea este atestată arheologic încă din Neolitic, dar cele mai bune dovezi ale excelentei relaţii dintre thassieni şi Marea Egee sunt datate în anii 3.500 - 2.600 înainte de Hristos. Portul propriu-zis se întinde în valea dintre câteva dealuri, ale căror culmi coboară lin în mare. Apropierea faţă de ţărmul continentului (din Limenas până la Keramoti sunt doar 7 km pe apă) a făcut din acest port un centru important încă din Antichitate.
Peisajul este uluitor, apele calme şi clare ale Mării Egee întregind peisajul montan din jurul oraşului.
Poate cel mai important reper arheologic este Acropole, o replică mai mică a celebrului teatru antic atenian, ce pare că “păzeşte” oraşul de la înălţimea unui vârf de deal. Spre Acropole ajungi urcând lejer câteva scări. Din loc în loc, pe drum găseşti alte vestigii care completează centrul cultural al vechiului oraş-port: Templul Dyionision, Sanctuarul lui Apollo, Arcul de la Carcalla şi Odeionul, o piaţă publică unde se ţineau discursuri.
La capătul oraşului, dincolo de portul vechi, este cel de-al doilea drum spre Acropole. De data aceasta e vorba de un drum uşor abrupt, asemănător cu cele de munte, dar recomandat celor cu o condiţie fizică bunicică, pentru privelişte. De la taverna care are vedere spre ambele părţi ale colţului de insulă, pe lângă mica bisericuţă pictată în alb-albastru, cărarea urmăreşte panta dealului, urcând uşor. Peisajul însă merită efortul, pentru că pe această parte a insulei dealul acoperit de pini pare că se prăbuşeşte în mare.
Un melanj de vechi şi nou
Cetatea veche n-o poţi rata. Asta pentru că, între zecile de hoteluri construite odată cu explozia turistică pe care o cunoaşte zona, aproape la fiecare 20 de metri găseşti câte o