Intr-unul dintre comentariile cu care ma onoreaza un cititor survin cateva fapte, recoltate din actualitatea cotidiana a Romaniei, care nu merita sa fie trecute cu vederea. Ele reflecta in felul lor, succint, stupoarea instalata in cuget prin acumularea – bombardamentul – unor detalii procedurale, comportamentale, ba chiar rituale, din viata noastra politica si institutionala, de catre orice ins care ia in serios notiunile de stat de drept si democratie, constatand insa la tot pasul contradictiile dintre ceea ce se pretinde si ceea ce se intampla. Iata ce spune el: "Ma ingrijoreaza, pe langa multe alte lucruri din viata politica, dezvoltarea unui sindrom al lipsei de responsabilitate a demnitarului pus sa conduca un sector oarecare.
Faptul ca, in Politie, o echipa intreaga de la Constanta transferase informatiile institutiei in apartamentele proprii si, desi exista o directie proprie de control si prevenire, neregulile au fost descoperite din greseala de altii, ceea ce nu a presupus plecarea automata a demnitarului raspunzator, m-a mirat. Faptul ca, la CFR, un individ – mare sef, dar cu alti sefi deasupra – a facut parjol prin bugetul institutiei si cei de deasupra nu au stiut ce se intampla acolo m-a mirat. Faptul ca la Transporturi sunt slujbasi cu lefuri de 40.000 lei pe luna si nimeni nu stie, iar cand presa semnaleaza afla si ministrul, si se mira si face haz, si ramane tot ministru ma mira. Faptul ca toata lumea vede cum se duc banii pe apa sambetei din bugetul de stat pentru imaginea proprie si publicitatea unui sector total privat – turismul – si seful Guvernului nu-si pune intrebari ma mira.
Faptul ca Educatia si Sanatatea au ajuns sectoare batjocorite de toti si mai sunt oameni dispusi sa stea in fruntea unor astfel de institutii ma mira. Faptul ca avem un Minister al Agriculturii cu mai mult de 10 angajati, in conditiile in c