Romania are cea mai mare expunere pe creditele in euro dintre statele membre ale Uniunii Europene care nu au adoptat inca moneda unica, cu un sold total de 24 de miliarde de euro, arata un raport al Bancii Centrale Europene. Analistii locali spun totusi ca situatia este sub control, desi anumite riscuri exista.
Soldul creditelor in moneda unica era in Romania, in decembrie anul trecut, de 24,6 mld. euro, in timp ce ponderea acestora in totalul imprumuturilor contractate de persoanele fizice si agentii economici se ridica la 49%.
Soldul creditelor in euro este astfel dublu fata de cel din Polonia si de aproape trei ori mai mare decat cel din Cehia. Ca pondere a creditelor in euro in totalul imprumuturilor, Romania este depasita doar de Letonia, Lituania si Bulgaria, tari unde insa riscul valutar este inexistent, monedele acestora avand un curs fix al euro.
In aceste conditii, cat de mare este riscul la care s-au supus consumatorii, agentii economici si bancile, care au contractat si acordat credite in valuta fara sa tina cont de avertizarile repetate ale bancii centrale cu privire la riscul creditarii in alta moneda decat cea in care sunt exprimate veniturile debitorului?
Pericolul vine din fluctuatiile de curs
Analistii sunt de parere ca riscurile nu sunt atat de mari pe cat ar parea la prima vedere si ca pot fi controlate.
"Nu stiu cat de relavante sunt cifrele absolute, cred ca ar trebui sa ne raportam mai degraba la ponderea creditelor in Produsul Intern Brut", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. "Este normal ca Romania, care are un PIB mai mare decat Bulgaria sau Ungaria sa aiba si un sold al creditelor mai mare", a precizat el.
In Romania, nivelul de indatorare raportat la PIB este destul de mic in comparatie cu alte tari europene, spune Dumitru. La sfarsitul anului trecut, soldul total