Fruntaşii Lotului Olimpic lărgit al României au adus acasă 11 medalii, şapte de aur şi patru de argint.
Gupul de elevi români, olimpici „de profesie”, a participat între 29 iunie şi 8 iulie la o nouă ediţie a Olimpiadei Internaţionale Tuymaada din Yakuţia, Federaţia Rusă.
„Fizică, matematică, chimie şi informatică au un numitor comun: performanţa”, ne spune preşedintele Comisiei Naţionale de Fizică din Ministerul Educaţiei, Florea Uliu, profesor doctor la Universitatea din Craiova. „Sunt copii care au muncit mult pentru a ajunge în aceste competiţii. Ei sunt ambasadorii României”, spune profesorul Uliu, care i-a însoţit pe elevi în Federaţia Rusă, alături de prof. univ. Ion Ion de la Facultatea Politehnică Bucureşti.
„Nu este deloc uşor. În timp ce alţi adolescenţi îşi văd de copilărie, ei studiază zi şi noapte”, ne mai spune preşedintele comisiei. Deşi sunt mândri de rezultatele elevilor, cei care reprezintă lotul olimpic ştiinţific spun că simt o oarecare mâhnire în suflet.
„Din păcate, sunt puţini cei care îşi concentrează atenţia asupra acestor tineri de excepţie. Cei mai mulţi dintre ei pleacă din ţară, după finalizarea studiilor, pentru că nu li se oferă posibilitatea să se afirme aici. Şi asta pentru că în România nu se investeşte în aceşti tineri. Numai în campanii electorale toţi se întrec să le ofere bani şi diplome. Apoi uită de ei. E adevărat, nu le poţi cere să rămână în ţară, dar le poţi arăta că îţi pasă, că le oferi condiţii optime. Chiar dacă vor să plece, ei pot reveni după ce acumulează pregătire în alte părţi ale lumii. Aceşti copii, lucrând aici, în condiţii bune, vor produce în beneficiul ţării”, mai adaugă profesorul Uliu.
Centre de excelenţă, doar pe hârtie
De cele mai multe ori, elevii olimpici primesc doar medalii pentru performanţele lor într-o sală, unde sunt strigaţi ca la catalog. În cele din urmă, cam