Efect. In piata, initiativa Guvernului nu pare, pentru moment, sa influenteze preturile tranzactiilor.
Demararea Programului "Prima Casa" nu a crescut semnificativ preturile apartamentelor. Potrivit datelor centralizate de compania imobiliara Colliers International, desi exista zvonul ca apartamentele se vor scumpi, piata nu s-a modificat in termeni semnificativi.
Totusi, se arata intr-un comunicat al companiei, vanzatorii de apartamente de doua camere nu mai sunt dispusi sa negocieze foarte mult pretul de tranzactie, iar cei nou-intrati pe piata au afisat preturi usor mai ridicate. Astfel, in sectoarele 2, 5 si 6 s-au produs cresteri usoare ale preturilor la apartamentele vechi, in sectoarele 1 si 4 s-au constatat scaderi foarte reduse, in timp ce in sectorul 3 preturile au ramas constante.
Reprezentantii Colliers pun cresterile usoare de pret pe seama disparitiei ofertelor foarte scazute sau atingerii unui punct critic.
Dupa scaderi succesive si lipsa de cumparatori activi din piata, multi proprietari si-au retras apartamentele de la vanzare sau au refuzat sa mai coboare pretul, observand, de-a lungul lunilor de asteptare, ca pretul scazut de la luna la luna nu va garanta o tranzactie, se mai arata in comunicatul companiei.
"Proprietarii vor negocia mai dur"
Florin Panaitescu, consultant imobiliar al agentiei Casa Mea, este de parere ca plafonul impus de Guvern in ceea ce priveste garantarea unui credit luat prin acest program, daca vorbim de situatia din Bucuresti, va face ca piata sa nu inregistreze cresteri de pret semnificative.
"Singurul lucru posibil ar fi, in cazul in care va exista un numar insemnat de persoane care vor obtine finantarea necesara achizitionarii de locuinte, ca proprietarii acestora sa negocieze ceva mai dur suma de tranzactionare", adauga specialistul.
"Daca ati gasit cl