Actiuni defensive pentru conservarea portofoliului sau investitii riscante in speranta repetarii castigurilor mari din ultimele luni? Pe ce strategii de investitii mizeaza analistii si administratorii de fonduri?
Cresterile de 50-80% ale actiunilor de pe Bursa din perioada martie-iunie au aratat ca exista si potentialul unor castiguri substantiale, in ciuda declaratiilor recente ale lui Dinu Patriciu conform carora pe bursa de la Bucuresti nu exista decat oportunitatea de a pierde bani.
Unii manageri de fonduri locali vad in continuare posibilitati de castig pe Bursa, chiar daca de cateva saptamani aceasta a intrat pe o traiectorie usor descendenta, iar valorile tranzactionate au scazut dramatic. Altii mizeaza pe conservarea castigurilor de pana acum.
"Dupa parerea noastra piata de capital din Romania este evaluata atractiv relativ la alte piete, avand in vedere rata de crestere (descrestere) economica asteptata pentru urmatorii 2 ani si riscul de tara din acest moment. Apreciem ca firmele cu capitalizare bursiera mare se tranzactioneaza in medie cu un discount de peste 30% in raport cu un nivel rezultat din comparatia cu alte tari. Din acest motiv, raportat la riscul asumat investitia in actiuni cu capitalizare bursiera mare pare atractiva comparativ cu investitia in firme mai mici (la care pe langa un risc mai mare de lichiditate exista si riscul sa fie afectata mai puternic de evolutia macoreconomica)", explica Marius Muresan, directorul general adjunct al STK Financial, societatea care administreaza fondul de investitii STK Emergent, care este, de asemenea, listat la Bursa.
El mai spune ca un portofoliu in acest moment ar trebui sa fie format din firme care au inregistrat scaderi mari in ultimul an - eventual peste media pietei - fara sa fi inregistrat o deteriorare majora a situatiei financiare, cu un grad redus de indatorare