53 de centre teritoriale pentru învăţământ la distanţă de la Universitatea „Spiru Haret” (USH) funcţionează ilegal, lista lor fiind publicată ieri pe site-ul instituţiei. Nouă dintre acestea sunt peste hotare, în Italia, Israel, Franţa, SUA, Canada, Austria, Germania, Republica Moldova şi Spania, iar 44 în ţară.
Studenţii care n-au urmat o specializare acreditată la „Spiru Haret” nu vor avea diplome de absolvire recunoscute, susţin oficialii MECI. Şansa lor de a obţine actul recunoscut oficial este să îşi dea licenţa la una dintre universităţile acreditate.
Reprezentanţii din Educaţie consideră că una dintre cauzele pentru care s-a ajuns la această situaţie este, pe lângă legislaţia prea permisivă, faptul că tinerii români sunt interesaţi să aibă o diplomă cu orice preţ, chiar dacă actul nu are nicio valoare după absolvire.
Avertizare oficială pentru „boboci”
Ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, le-a cerut repre zentan ţilor USH - în urma întâlnirii de luni - să-i furnizeze informaţii cu privire la facultăţile şi specializările care au acreditare de la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) şi pentru care solicită diplome în acest an.
Totodată, ministerul îi atenţionează pe viitorii studenţi să fie mai atenţi înainte de a se înscrie la una dintre facultăţile universităţii: „MECI atrage atenţia candidaţilor, părinţilor sau altor persoane interesate să verifice cu atenţie listele înainte de a depune dosarul de admitere la această instituţie”.
În documentele publicate de MECI se arată că pentru majoritatea specializărilor acreditate nu au fost depuse ulterior şi dosarele de evaluare periodică.
„Ultima cerere de acreditare pe care am primit-o de la «Spiru» e din 2004, când s-a cerut acreditare pentru cinci specializări la învăţământ la dista