Majoritatea recoltărilor de cereale se află la final, fapt care face ca programul să nu mai fie viabil dacă intră în vigoare abia în august. Sursa: Reuters
Anunţat cu mare fast de premierul Emil Boc, programul „Primul siloz” va fi funcţional 100% de-abia din vara anului 2010. Acest lucru este susţinut chiar de oficialii care au realizat proiectul.
„Preconizez că programul va merge la capacitate maximă de abia anul viitor, în vară. Normele de aplicare vor intra în lucru de joi (16 iulie - n.r.), astfel că va mai dura vreo zece zile până va începe depunerea cererilor de licenţiere. În aceste condiţii, cred că primele depozite licenţiate vor putea primi cererale din 10 august”, ne-a declarat Sorin Dogaru, preşedintele Asociaţiei Depozitarilor de Cereale din România.
La jumătatea lunii august, mare parte din cerealele păioase vor fi de mult timp recoltate. Mai mult, fermierul va fi obligat să achite o taxă de 0,5% din valoarea depozitului în cazul în care solicită un certificat cu care să se prezinte la o instituţie bancară pentru a solicita un credit. Totodată, depozitarii trebuie să su porte la rândul lor o taxă de maximum 300 de lei pentru licenţierea silozului.
Doar pentru fermele mari
Şeful depozitarilor a mai precizat că „Primul siloz” nu se adresează în niciun caz micilor fermieri care nu au decât câteva hectare de teren, pentru că aceştia îşi pot ţine recoltele în magaziile proprii. „Programul este destinat fermelor care au cel puţin 100 de hectare de cultură, pentru că acestea au nevoie de creditare”, ne-a mai spus Sorin Dogaru. Pe de altă parte, preşedintele Fe deraţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli, Viorel Matei, ne-a declarat că pentru depozitarea în silozuri sau magazii licenţiate s-a propus, în cadrul comisiei care elaborează programul, o cantitate minimă de 20 de tone pentru a se putea el