Microîntreprinderile cu o vechime de până la cinci ani, cu activităţi în industria din nord-vestul ţării sunt cele mai expuse, arată studiile. Sursa: Foto: Agerpres
Peste jumătate din IMM-urile din România şi-au redus activitatea în perioada octombrie 2008-martie 2009, iar 15% au dat faliment, arată datele unei anchete efectuate pe un eşantion de 1.100 firme mici şi mijlocii de Consiliul Naţional al IMM-urilor (CNIPMMR), cuprinsă în Carta Albă a IMM-urilor. Conform Cartei, lansată ieri, doar puţin peste 4% dintre firme se pot lăuda cu rezultate bune.
O mare parte a societăţilor care au dat faliment au sub cinci ani vechime (16%), se află în regiunea Nord-Vest (19%), sunt microîntreprinderi (15%) şi activează în industrie (18%). Potrivit lui Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR, peste 55% dintre întreprinzători se aşteaptă să realizeze, în acest an, rezultate mai proaste decât cele de anul trecut.
În 2008, aveau aşteptări pesimiste numai 6% dintre proprietarii micilor afaceri. Cea mai mare dificultate pe care o acuză aceştia este scăderea cererii interne (62% dintre managerii chestionaţi). Aproape 60% dintre manageri consideră că punctul cel mai greu al crizei va fi în 2009. Însă patru din zece întreprinzători sunt de părere că actualul guvern are capacitate redusă de a face faţă rapid crizei. Peste 22% dintre aceştia consideră chiar că executivul nu poate combate declinul economic.
Forfetarul, eliminat odată cu publicarea noului Cod Fiscal
Ministrul pentru IMM-uri, Constantin Niţă, prezent la eveniment, a declarat că, în prezent, există discuţii în partidele politice pentru eliminarea impozitului minim. El a precizat că a introdus în programul de guvernare al PSD „impozitul forfetar pe activitate, se referea la activităţi precum tutun, al cool şi produse petroliere”, pentru a reduce evaziunea fiscal