O decizie a Curţii Constituţinale bulversează mediul academic din România. Prin decizia 599/2009 a acestei instanţe,luată în 14 aprilie a.c. şi intrată în vigoare la jumătatea lunii trecute, a fost modificată legea prin care profesorii universitari care sunt membrii ai Academiei Române sau membrii ai academiilor de ştiinţe, trebuie să se pensioneze la vârstă de 65 de ani. Judecătorii de la Curtea Constituţională au decis că nu este legal să se facă o discriminare între profesorii şi conferenţiarii universitari care sunt obligaţi să se pensioneze la vârstă de 65 de ani şi academicienii, care se puteau pensiona la 70 de ani.
Printre cei care au depăşit cu mult această vârstă este chiar preşeditnele Academiei Române, academiciarul clujean Ionel Haiduc.
Acesta a împlinit vârsta de 72 de ani şi spune că îşi continuă activitatea ca urmare a unei derogări, acordate anual de Universitatea Babeş Bolyai. “Ştiu de această decizie care spune că academecienii care au împlinit 65 de ani trebuie să se pensioneze. Până acum membrii Academiei, care deţineau funcţii de profesori universitari, se puteau pensiona la 70 de ani. Membrii Academiei pot primi pensia şi indemnizaţia de membru al academiei care este de 3.000 de lei”, a spus preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc.
Universitaţile trebuie să îşi pensioneze somităţile
Decizia Curţii Constituţionale loveşte şi în universităţile din ţară. La Universitatea Medicină şi Farmacie din Cluj Napoca, Senatul va lua în discuţie modificarea chartei universitare care trebuie să fie „armonizată” cu legislaţia în vigoare. Preşedintele UMF, Mircea Bojiţă a declarat că în acest an se pensionează 65 de profesori universitari, care dacă mai vor să îşi continue activitatea didactică trebuie să facă cerere de prelungire a activităţii.
„Din cei 18, patru sunt membri titulari