Salariul mediu net pe banca a scazut in mai pentru a treia luna la rand, coborand la limita pragului de 3.000 de lei, conform datelor raportate de banci la BNR.
In acelasi timp, luna mai a indicat consolidarea tendintei de reducere a personalului din banci, care a scazut cu peste 2.000 de oameni de la inceputul acestui an, ajungand la 69.545. Scaderea veniturilor in industria bancara din cauza prabusirii creditarii, suprapusa peste cresterea costurilor cu provizioanele, deschide si in acest sector discutia privind sustenabilitatea nivelurilor la care au ajuns salariile si numarul de angajati.
Presiunea a crescut pe masura ce sistemul bancar a inceput sa acumuleze pierderi de la inceputul acestui an, dupa cinci luni inregistrand un minus de 54 de milioane de euro.
In decembrie 2008, profitul net pe angajat ajunsese la un maxim record de 61,45 lei, in conditiile in care sistemul numara peste 71.500 de angajati, adica in crestere cu circa 6.000 de oameni fata de nivelul din decembrie 2007.
Industria bancara a avut in ultimii patru ani una dintre cele mai spectaculoase evolutii in domeniul resurselor umane, expansiunea agresiva a jucatorilor si numarul mare al acestora antrenand o crestere galopanta a salariilor mai ales la nivelurile de management.
De la un salariu mediu de 2.800 de lei pe banca in decembrie 2005, in 2007 se ajunsese la castiguri medii si de 4.000 de lei, in conditiile in care bancherii angajau peste 7.000 de oameni intr-un singur an.
Goana dupa cota de piata a impins bancile sa-si fure angajatii unele altora, mai ales in provincie. Negocierile de angajare se transformau in multe cazuri in adevarate licitatii in care un bancher avea de ales intre doua-trei oferte. Implicit, bancile si-au asumat riscul angajarii unor persoane cu pregatire slaba, ceea ce s-a reflectat in cresterea riscului operational, inclusiv la