Criza pare sa ii convinga tot mai mult pe economisti, dar si pe oamenii de afaceri sa reciteasca lucrari fundamentale de economie, care pareau demodate in urma cu doar cativa ani, cea mai apreciata fiind acum cartea "Teoria generala a ocuparii fortei de munca, a dobanzii si a banilor" a lui John Maynard Keynes.
Peste 120 de personalitati din lumea politica si economica mondiala au raspuns pozitiv la ideea cotidianului "Les Echos" de a realiza un sondaj cu privire la cartile clasice de economie care le-au atras din nou atentia pe perioada crizei. Zecile de raspunsuri primite in ultimele saptamani de publicatia franceza ar fi trebuit sa ofere o idee destul de clara in legatura cu principalele trenduri in ceea ce priveste lectura economica pe perioada crizei. Reactiile celor 120 de personalitati au fost insa extrem de originale si prea diverse pentru a se ajunge la un numitor comun.
Pentru o mare parte dintre cei care au acceptat sa ia parte la initiativa ziarului francez, operele citate reprezentau chiar un mijloc de a se proteja in fata perioadei dificile pe care o traverseaza tara, de a rezista in fata perspectivelor de schimbare sau, pur si simplu, de a se delecta cu o opera de calitate.
500 de carti de criza
Lista finala realizata la sfarsitul anchetei a cuprins peste 500 de titluri furnizate de oameni de afaceri, de politicieni, de economisti, de sindicalisti, de sociologi sau de intelectuali de elita la nivel mondial. Propunerile par extrem de diverse, insa in randul lor se pot observa anumite linii de forta care ghideaza lecturile.
La o prima vedere, cei mai multi par sa redescopere farmecul marilor clasici din economie precum Keynes, Schumpeter, Galbraith, Braudel sau Sauvy. "Pentru a percepe in perspectiva ce se intampla in prezent, este foarte bine sa ii reinviem pe clasici, adica pe asa-numitii parinti fondatori ai te