Inflatia de diplome universitare private „pe banda" pune in pericol credibilitatea sistemului romanesc de invatamant in strainatate si incarca cu absolventi incompetenti institutiile publice.
Scandalul in care au fost implicate universitatile private „Spiru Haret" si „Petru Andrei" in ultimele zile au starnit controverse in randul reprezentantilor celor mai importante institutii de invatamant superior de stat.
Rectorul Universitatii „Babes-Bolyai", Andrei Marga, a declarat ca principala eroare in aceste doua cazuri este „supradimensionarea" si ca Romania are prea multe „unitati botezate pompos" universitati si prea putini studenti, potrivit Mediafax.
Universitatea privata „Spiru Haret" scolarizeaza in prezent peste 300.000 de studenti, adica o treime din numarul total de studenti din Romania.
„Am o cunostinta care a terminat facultatea la Spiru Haret, pe vremea cand inca se facea scoala, iar acum este angajat ca avocat in provincie. Cam 80% din colegii mei, studenti la zi, aveau joburi full time inca din timpul facultatii", sustine Cosmin, care a terminat anul acesta Facultatea de Relatii Internationale din cadrul Universitatii Spiru Haret.
Contactati de ZF, reprezentantii ANOFM, ai Ministerului Muncii si cei ai Ministerului Administratiei si Internelor nu au putut raspunde la ponderea angajatilor care au absolvit facultati la stat.
„Nu se poate face o astfel de statistica si este irelevant, pentru ca cei care au studii superioare au absolvit in cadrul unor facultati acreditate, recunoscute de Ministerul Educatiei", a fost raspunsul dat de reprezentantii institutiilor.
Doar Institutul National de Administratie a raspuns solicitarii ZF: din cei 85 de angajati ai institutiei, 61 sunt absolventi ai facultatilor de stat, 5 au studiat la universitati private, iar 24 au studii medii.
De ce sunt mai slabe universitatil