Majoritatea femeilor bătute sunt de la ţară şi se întorc la agresor. Azi a fost lansat „Ghidul de intervenţie în cazurile de violenţă în familie”, un instrument necesar pentru instituţiile implicate în combaterea acestui fenomen. „Ghidul te ajută foarte mult, pentru că precizează atribuţiile fiecărei instituţii şi toate procedurile care pot fi realizate pentru a ajuta femeia agresată, dar şi măsurile împotriva agresorului”, spune Georgeta Opreanu, de la Asociaţia „Smile”, singurul adăpost din Bihor pentru victimele violenţei în familie.
Bătaia este încă frecventă în Bihor. La adăpostul Asociaţiei „Smile” apelează lunar între 15 şi 20 de femei, care au fost bătute de soţii lor. „În unele luni avem şi 20 de sesizări. Din cauza asta, uneori e mai aglomerat”, spune Georgeta Opreanu. Majoritatea cazurilor de familii care se confruntă cu violenţa domestică sunt în mediul rural şi au venituri reduse sau deloc. Victimele adăpostite în cei doi ani de funcţionare a centrului au vârste între 17 şi 42 de ani.
„Din păcate, majoritatea victimelor se întorc la agresor, după ce au stat o vreme în adăpost. Sunt mai puţine cele care încearcă să se elibereze de sub teroarea soţului agresor”, precizează Opreanu. Mai mult, nu toate femeile agresate apelează la ajutor. „Sunt foarte multe victime care nu vor să beneficieze de sprijinul nostru. E fie din cauza ruşinii, fie a dependenţei de agresor”, spune ea. Asociaţia „Smile” le oferă femeilor agresate adăpost, hrană, asistenţă medicală şi socială, consiliere psihologică şi juridică, dacă este cazul.
Paşi de urmat
Femeile ajung la adăpost prin intermediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, a Administraţiei Social Comunitare Oradea sau a altor instituţii cu care fundaţia are relaţii de parteneriat. Adresa adăpostului este secretă pentru a nu atrage agresorii. În prima