Codul de Bune Practici in comertul cu produse agroalimentare si diminuarea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) pentru anumite categorii de produse sunt cele doua lucruri pe care ministrul angriculturii Ilie Sarbu le-a trecut pe lista nerealizarilor in urma bilatului la sase luni.
„Sunt si cateva lucruri pe care cu regret n-am putut sa le realizez. Codul de Bune Practici, pe care l-am demarat, l-am transmis in Guvern, nu a trecut mai departe din cauza numarului mare de acte normative. S-a apreciat ca mai repede trece prin Parlament. A fost greseala noastra ca am renuntat atunci, dar eu credeam ca exista aceasta dorinta in Parlament de a se promova. Sper sa intre in sesiunea speciala si sa fie aprobat de Camera Deputatilor, mai ales ca am vazut ca si pe plan european se vorbeste foarte mult despre abuzul pe care il fac lanturile mari de magazine", a spus Sarbu.
Codul de Bune Practici a fost semnat in iulie 2008 de catre majoritatea retelelor din retailul alimentar si patronatele din industria alimentara, dar de atunci ministerul incearca sa transforme prevederile acestui cod in lege pentru a fi aplicat de toti jucatorii din piata.
O alta problema cu care s-a confruntat ministrul a fost reducerea TVA la alimente, pana acum Guvernul neluand in calcul diminuarea acesteia. „La sedinta coalitiei de saptamana viitoare se va discuta si acest subiect. Este o discutie politica, vom vedea daca ramane", spune Sarbu, care a mentionat ca discutiile s-au invartit in jurul unui procentaj de 9%, dar ca ministerul a propus 5%. Reducerea viza initial cinci categorii de produse alimentare, dar saptamana trecuta Sarbu a anuntat doar trei: painea, carnea de pasare necongelata si laptele nepasteurizat.
Cu toate acestea, ministrul a anuntat ca in cele sase luni de guvernare au fost platite restante de 1,2 mld lei, lasate de fostul ministru si ca a platit in proport