Sute de pacienţi din vestul ţării preferă serviciile medicale de peste graniţă. CITEŞTE PE ACEEAŞI TEMĂ: Arad: Profit pe timp de criză din flori ungureşti Arad: Românii fac preţurile la case în Ungaria
Curăţenia, saloanele moderne, aparatura şi mobilierul fără rugină îi conving pe românii din vest să dea bani în spitalele din ţara vecină.
Turismul medical din vestul ţării către clinicile din Ungaria este deja un fenomen care a luat amploare în ultimii ani. Conform statisticilor, aproape trei sferturi din pacienţii plătitori de servicii medicale din ţara vecină sunt români.
Exod legalizat
Cei mai mulţi dintre aceştia ajungeau în ţara vecină prin intermediul cunoştinţelor, al medicilor care aveau colaborări mai vechi pe diferite specializări cu colegii lor din Ungaria. Traseul medical este legalizat printr-un protocol încheiat cu clinicile de stat din Szeget. „Este important ca pacienţii români să beneficieze de ajutor în efectuarea programărilor şi în asistenţă şi traducere la internare sau la efectuarea unor investigaţii”, a declarat Adriana Ţărean, unul dintre doctorii care-i asistă pe românii care vor să meargă la medic în Ungaria. Aceasta mai spune că au fost cazuri în care pacienţi români au apelat la serviciile unor persoane neautorizate care le-au perceput taxe de intermediere şi mai apoi i-au abandonat pe coridoarele spitalului.
Spitale pline de români
În cursul anului 2008 la Clinicile universitare „Szent Gyorgyi Albert”, din Szeged, au fost internaţi şi trataţi aproape 1.500 de pacienţi români, în condiţiile în care au fost aproape 1.800 de persoane internate la cerere şi care au plătit pentru serviciile medicale. Anul acesta aproape toţi pacienţii internaţi, circa 700 şi care au plătit cazare dar şi servicii medicale la Szeged, au fost din România.