Cel mai mare producător de energie electrică din România, Hidroelectrica, a avut în primul semestru din acest an o producţie de 8.411 GWh, cu aproximativ 13% mai mică faţă de aceeaşi perioadă din 2008, transmite NewsIn.
În primul semestru din 2008, producţia Hidroelectrica a fost de 9.715 GWh.
Scăderea producţiei a fost cauzată de debitul mai mic al Dunării în lunile aprilie şi mai 2009 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar şi de debitele pe apele interioare care au fost şi ele mai reduse decât normalele lunare.
De asemenea, o altă cauză este oprirea hidrocentralei Lotru-Ciunget, pentru retehnologizare.
În schimb, în primele şase luni din 2009, profitul net a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la circa 200 de milioane de lei, de la 193 de milioane de lei, în primul trimestru din 2008.
În acelaşi timp, cifra de afaceri a fost de 1,24 miliarde de lei, în creştere uşoară faţă de anul trecut., când indicatorul a avut valoarea de 1,213 miliarde de lei.
Reprezentanţii producătorului de energie menţionează că tarifele pe piaţa concurenţială au crescut cu circa 10% faţă de anul 2008.
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică şi servicii tehnologice de sistem din România. Compania este deţinută de statul român, prin Ministerul Economiei şi are peste 5.000 de angajaţi.
HIdroelectrica a acoperit anul trecut 26% din producţia de energie electrică a ţării.
Hidroelectrica va fi divizată
Ministerul Economiei vrea să înfiinţeze două noi companii energetice, prin divizarea celor existente.
Astfel, din prima companie vor face parte complexurile Turceni, Rovinari şi Craiova, reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă, hidrocentralele Vâlcea şi Slatina, Societatea Naţională a Lignitului şi o parte din Electrica.
În a doua companie vor intra Romgaz, cealaltă parte