Daca v-ati hotarat sa economisiti ca sa puteti renunta la munca atunci cand doriti, si nu doar in momentul in care veti avea acces la pensiile "oficiale", sunt cateva lucruri la care trebuie sa fiti atent pentru a va duce planul la bun sfarsit.
Un plan de economisire pentru perioada pensionarii ridica aceleasi provocari (si pune aceleasi "capcane") ca orice alt plan financiar pe care l-ati urma pentru a va atinge un obiectiv pe termen lung. De fapt, in esenta, exact despre acest lucru este vorba: pensionarea anticipata este obiectivul, si oricine vrea sa poata sa se opreasca din munca atunci cand isi doreste, fara a suferi insa o diminuare a nivelul de trai, trebuie sa puna din timp, constant si cu perseverenta bani deoparte. In acest demers (sau in calea lui) sunt cateva "hopuri" ce trebuie depasite.
Prima bariera: Amani momentul in care incepi sa economisesti.
In primul rand, puneti-va intrebarea: de cate ori v-ati propus pana acum sa incepeti sa economisiti lunar o parte din venituri, dar ati tot amanat? Pentru a acumula suma de care veti avea nevoie la pensie, e bine sa incepeti sa puneti bani deoparte cat mai din vreme. In plus, este cu siguranta mai usor sa strangeti bani acum, cand sunteti in putere, decat o sa va fie pe masura ce va apropiati de vremea pensiei. Regula unei planificari financiare solide spune ca, in fiecare luna, cel putin un procent de 5-10% din veniturile obtinute ar trebui sa fie pus deoparte. Indiferent daca salariul este mic sau mare, cei mai multi dintre oameni isi rup cu greu acest procent; cel mai adesea ne obisnuim sa cheltuim tot ce avem, si amanam sa punem bani deoparte, iar pentru o schimbare de comportament e nevoie de vointa.
A doua bariera: Va opriti la jumatatea drumului.
La fel de greu – sau, pentru unii oameni, chiar mai greu – este sa isi urmeze planul cu consecventa. E evident ca, p